top of page

De Zolderbeleggers - #7 Wat doet Shopify eigenlijk?

  • Writer: Jan van Rijnbach
    Jan van Rijnbach
  • Feb 20, 2021
  • 4 min read

Dag luisteraars!


In de zevende aflevering van De Zolderbeleggers worden, zoals jullie van ons gewend zijn, de economische en financiële onderwerpen van de afgelopen week met een flinke scheut humor besproken. Zo bespreken we de krimpcijfers van de Europese economieën, waar Nederland het écht nog best prima lijkt te doen. Ook nemen we jullie mee in de kwartaalcijfers van tweemaal blauw-Nederlandse trots: (Airfrance-)KLM en Ahold(-Delhaize). In deze blogpost wil ik even uitzoomen en jullie meenemen in een stukje marktgeschiedenis.


De moeder van alle bubbels

Een stevige titel: De Bank of America ziet in de enorme oploop van met name de grote technologieaandelen en de huidige marktwaarderingen ‘the mother-of-all asset bubbles’. Een bubbel is iets wat vaker wordt aangehaald binnen de beleggerswereld. Een aandelenbubbel is, kort gezegd, het snel oplopen van aandelenprijzen, wat niet gebaseerd is op fundamentals – maar op bijvoorbeeld sentiment, of (overdreven hoog) optimisme op winsten in de toekomst. De financiële markten worden geacht ‘efficiënt’ te zijn, en dus in zijn geheel juist in te kunnen schatten wat de prijs van een aandeel hoort te zijn – anders was het wel door meer mensen gekocht of verkocht. Naast de gebruikelijke parameters als omzet, winst, en de groei van beiden, waarbij je dus kijkt naar verwachte opbrengsten, lijken bubbels zich vooral te centreren op daar waar er hoge onverwachte opbrengsten worden meegenomen. Denk aan bedrijven die op dit moment nog weinig winst boeken, maar er ingezet wordt op innovatie en samenkomsten/opkomsten van nieuwe technologische toepassingen. In recent nieuws zou je kunnen denken aan biotechbedrijf Galapagos, waarbij de ontwikkelingen van medicijnen tegenvielen, en daardoor de koers direct naar beneden duikelde. In de iets minder recente geschiedenis heb je de dot.com-bubbel, waar er zulke enorm hoge verwachtingen waren van de mogelijkheden van het internet en de koerswaarderingen sky high waren. Wanneer is een waardering dan hoog of laag? Onderstaand zie je twee grafieken: Allereerst de ‘Warren Buffet’-indicator (vernoemd naar de topbelegger met dezelfde naam) die de gehele aandelenmarkt in ratio met het BBP zet – hoe hoger de ratio, hoe minder er ‘reële economie’ onder de aandelenmarktkoers ligt. Ten tweede de ‘verwachte winsten voor de komende 12 maanden’ in ratio met prijs van de aandelenmarkt – hoe hoger deze ratio, hoe hoger de prijs nu ligt voor een stukje winst in de toekomst. Laten we hopen dat we de hoge groeiverwachtingen waar maken en onszelf dus in de hoge waarderingen groeien.







De speld die de bubbel kan doen barsten

De vorige blogpost eindigde ik met het devies om gediversifieerd te blijven, als ook de nuance dat niemand een beurskrach kan voorspellen. In de afgelopen week was er wat spanning op de beurs door de stijgende treasury yields – in andere woorden, één van de veiligste assethavens werd een klein beetje aantrekkelijker. Tegelijkertijd zien we dat de aandelenmarkten in de afgelopen paar maanden ontzettend hard zijn opgelopen, wat deels kwam doordat veiligere havens, zoals obligaties en spaartegoeden, een heel laag rendement opleverden. Het ‘grote geld’, zoals grotere vermogensbeheerders en -fondsen, zijn o.a. gericht op het spreiden van risico – ofwel het behalen van rendement, met inachtneming van risico. Dit is vaak opgenomen in statuten of anderzijds afspraken met klanten, waarbij ze gebonden grenzen of kaders waarin ze moeten opereren. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om, gezien bovenstaande gegevens, te bedenken dat de fondsmanagers stukjes koerswinst afroomden om hun risico-rendement weer binnen de kaders te krijgen, en dus wat terugschuiven in veilige havens. Dit verklaart een klein stukje van de rodere dagen in de afgelopen paar weken.


Gezien 2020 een enorme toestroom van retailbeleggers kent, zoals bijvoorbeeld jij als lezer als je afgelopen jaar begonnen bent, is het hartstikke logisch als je referentiekader vooral groei is – sinds het dal van maart is menig koers nagenoeg verdubbeld. Ook is het niet gek als je denkt dat het geld vooral zit in momentum- en groeiaandelen; hypes is wat in het nieuws komt, waar snelle winsten (en verliezen!) gepakt worden. Bovendien lijkt de hele markt al een paar jaar om de FANGMAN-aandelen te draaien: Facebook, Apple, NVDIA, Google, Microsoft, Amazon, en tot slot Netflix. Om dus weer de uitzoom te doen – onderstaande grafiek toont de factoren waarop aandelen ingedeeld kunnen worden. Historisch gezien zijn de grote bedrijven – of de groeiaandelen – helemaal niet de bedrijven waar het meeste rendement op gepakt werd, en dat dat echt iets vrij recents is. Een veel slimmere man dan ik heeft dat ook in deze video wat helderder uitgelegd.




Tot slot

Mocht je de podcast en deze blogposts al wat langer volgen, dan hoop ik dat je zelf wél in de materialensector bent gestapt. Of we een volgende supercycle in zijn gegaan qua grondstoffen is nog veel te vroeg om te zeggen, maar het is alleszins interessant om in het oog te houden. De aanvoerketen van producten – en grondstoffen – is ernstig verstoord door de Covid-crisis, wat bijvoorbeeld de discrepantie tussen vraag en aanbod van computerchips verklaart. Nu de wereldeconomie weer aantrekt, en we dus simpelweg weer keihard bezig zijn met dingen kopen en produceren, moet eerst de roest uit de radars. Alles komt piepend en krakend op gang, waardoor we soms best bereid zijn om iets meer te betalen om dingen eerder te krijgen. Alles begint hier bij de grondstoffen en andere toeleveranciers. Verder: Als je een bedrijf of, nog liever, een index koopt, bedenk je dan goed of het iets is waar je graag nog de komende tien tot twintig jaar in wil blijven zitten – dan zweet je ook niet als het even iets lager staat. Een aandeel is niet het bedrijf, en het bedrijf is niet het aandeel. En als het bedrijf een fantastisch product of dienst levert, met een heel zonnige toekomst, dan volgt de prijs op de lange termijn waarschijnlijk vanzelf. Zoals gebruikelijk sluit ik weer af met de saaie marktspreuken. Beleg niet met geld dat je niet kan verliezen, blijf met je emotionele fikken van de verkoopknop af op een rode dag, en: blijf gediversifieerd.


Tot volgende week!


Jan







Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page