top of page

De Zolderbeleggers - #5 Het Orakel van Dordrecht

  • Writer: Jan van Rijnbach
    Jan van Rijnbach
  • Feb 6, 2021
  • 3 min read

Dag luisteraars!


Alweer de vijfde aflevering van de Zolderbeleggers! Deze weekopname is rijkelijk gevuld met nieuws over inflatie, centrale banken en olie, kwartaalcijfers van o.a. Google en Amazon, en tot slot een portfolioterugblik op Pinterest en Draftkings. In dit stuk wil ik – het is bijna een vaste prik – nog iets dieper uitlichten naar wat de centrale banken wellicht van plan zijn, kijken naar het huwelijk tussen Big Tech en auto’s, en tot slot toelichten hoe ik mijn portfolio zelf ga diversifiëren.


Wanneer draait de geldkraan dicht?

We weten inmiddels dat Wall Street aan de lippen hangt van centrale bankiers – elk woord van ECB topvrouw Christine Lagarde of FED topman Jerome Powell kan enorme invloed hebben. Dit is de ene kant van de tweekoppige geldkraan: het monetair beleid van de centrale banken. Door middel van voornamelijk twee stevige machtsmiddelen, kan een centrale bank inzetten wat nodig is om de economie, en in het verlengde de beurs, verder te helpen. Voor nu gaan we in één van deze punten, de centrale bankenrente: de rente die commerciële banken betalen of krijgen van de centrale bank op de tegoeden die daar gestald/geleend zijn. Hoe lager de rente, hoe goedkoper het geld, hoe lucratiever overheids- en bedrijfsinvesteringen kunnen zijn, is het idee. Immers, hoe lager de kosten van geleend geld of hoe duurder (of minder lucratief) je spaargeld, hoe meer je aangezet wordt tot investeren en consumeren. Deze rente staat al een tijdje op of tegen het nulpunt (ECB / FED) – geld is dus spotgoedkoop.


Een van de voornaamste kritiekpunten is dat we niet naar hyperinflatie toe willen gaan. Een korte blik in de geschiedenis leert ons al snel dat een zeer hoge inflatie, zacht gezegd, tot minder fijne omstandigheden leidt. Jerome Powell heeft daarom gemeld dat dit huidige beleid zo door blijft gaan, totdat de werkloosheid verder is gedaald én de inflatie boven de 2% komt. Dit is misschien dichterbij dan we denken. De inflatie in de Verenigde Staten wordt voor 2021 geschat op 2.24%, en ook in de Eurozone, waar we zelfs tegen deflatie aan zitten, lijkt de 2% in sommige landen dichtbij. De krappe loonstijging en werkloosheid als gevolg van de coronacrisis, wat een drukkend effect heeft op inflatie, kan dit kantelpunt wellicht nog even uitstellen. Professor Coen Teulings zou ook stellen dat de rente alleszins tot in de jaren 30 van deze eeuw laag verwacht blijft. Een ander groot kritiekpunt hierop is dat dit geld voornamelijk naar degenen rolt die al veel assets bezitten; dit geld stroomt namelijk niet direct naar huishoudens, maar naar het opdrijven van huidige kapitaalprijzen, zoals aandelen- en huizenprijzen. Hiervoor kijk je naar de andere kant van de tweekoppige kraan: fiscaal beleid, wat de overheid doet. Juist doordat de werkloosheidscijfers deze week weer iets tegenvielen, de werkloosheid daalde minder sterk dan verwacht, kon president Joe Biden extra benadrukken waarom zijn extra ruime fiscale beleid nodig was, wat de beurs omhoog stuwde. Dit is ook waarom we in onze aflevering de hypothese weer aanhaalde: Slecht nieuws in de echte wereld, kan maar zo goed nieuws op de beurs betekenen.


Het huwelijk tussen Big Tech en automakers

Nadat Apple en Hyundai (/Kia Motors) samen aan de slag gaan met de Apple Car, bleek dat andere grote techbedrijven niet achter konden blijven in het feestje van de zelfrijdende, elektrische auto’s. Ook Google besloot in gesprek te treden met automaker Ford. Met name de makers van het besturingssysteem dat wellicht in jouw eigen telefoon zit, Android, zou van belang zijn in deze deal. Google is hierin dus zoals gezegd niet de enige; ook Microsoft heeft een investering gedaan in Cruise – een zelfrijdende auto waar General Motors en Honda nauw bij betrokken zijn. Om het rijtje af te sluiten was Amazon al langer bezig met een van ’s werelds grootste, Toyota. Het biedt in ieder geval perspectief voor ons als consument dat we het in ieder geval voor het kiezen gaan krijgen en niet enkel aangewezen zijn op slechts één of twee automerken. Anderzijds gaat het ook een kluif zijn waar we wellicht de streep willen trekken en de tentakels van Big Tech in willen perken.


Tot slot

Het moge duidelijk zijn: de toekomst is onduidelijk. Mocht de inflatiestijging doorzetten, dan kan het handig zijn om meer van je portfolio in sectoren te hebben die het goed doen bij economische onzekerheid of anderzijds goed presteren bij hogere inflatie. De grondstoffenindustrie kan hierin een goede zijn, zoals The Economist laatst benoemde in hun artikel over de ‘Commodity Supercycle’. Ook de huizenmarkt (REITS), gezondheidszorg, en consumer staples kunnen opties zijn. Omdat dit nog helemaal niet zeker is, is het ook nog zeker wenselijk om je portfolio gediversifieerd te houden, zodat je risico beperkt blijft en je van alle walletjes kan blijven snoepen.


Tot volgende week!

Jan






Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page