De Zolderbeleggers - #8 Buy the dip?
- Jan van Rijnbach
- Feb 27, 2021
- 4 min read
Dag luisteraars!
In wat alweer de achtste aflevering van De Zolderbeleggers is, bespreken we de ‘eindelijk aangekomen’ rente- en inflatiespoken. Ook behandelen we de grote dips in de EV-sector, en zoomen we even in op onze eigen portfolio’s en de redenen waarom we beleggen zoals we doen. In deze blogpost wil ik niet zeggen ‘Ik zei het toch!!’ – maar toch, de duurgeprijsde aandelenmarkt maakt toch even pas op de plaats. Ik kijk daarom eventjes naar het nieuws rondom de inflatie, en hoe om te gaan met dips als deze.
Volkskrant: “Hoe bang moet u zijn dat het inflatiespook straks uw koopkracht verslindt?”
Afgelopen week draaide De Volkskrant er niet omheen; de Nederlandse krantenlezer moest en zou vraagtekens moeten plaatsen bij de toekomstige inflatiecijfers. In een goed uiteengezet stuk nam de krant je mee in de voordelen en nadelen van inflatie, én wat vanuit verschillende kanten verwacht wordt wat de inflatie de komende jaren gaat doen. Inflatie is namelijk niet alleen maar slecht – al zou je haast anders gaan denken, als je bedenkt dat jouw grootouders vroeger slechts een kwartje betaalden voor hun kop koffie buitenshuis, en dat nu al snel meerdere euro’s kost. Anderzijds zullen menig lezers te maken hebben met schulden, zoals een studieschuld of hypotheek; en inflatie vreet ook weg aan, wat economen noemen, de ‘nominale schuld’. Met andere woorden, een schuld van €40.000 in 1970, was veel meer in reële termen, als je het vergelijkt met 2020. Bovendien komt inflatie vaak juist voort uit een economie die op volle toeren draait, met goede loonontwikkeling. Laat me je meenemen in een kernconcept bij mijn studie Economie.
Als je onderstaande grafiek bekijkt, wat de Phillips Curve genoemd wordt, zie je een negatieve relatie tussen inflatie en werkloosheid – in andere woorden, hoe hoger de inflatie, hoe lager de werkloosheid, en visa versa. Het idee dat daarachter zit, is als volgt: Als er minder mensen werkloos zijn, betekent dat dat er veel vraag is naar werknemers (en relatief weinig aanbod). Dit betekent dat de werknemers in een relatief goede onderhandelingspositie zitten; immers, als de werkgever hen niet goed genoeg behandelt of genoeg betaalt, zijn er genoeg andere werkgevers die staan te springen voor arbeid. Het dwingt werkgevers om een hoger loon te betalen om werknemers vast te houden – wat vervolgens betekent dat de algehele kosten voor de werkgever stijgen, en dat berekenen de werkgevers hun extra kosten doorberekenen in het product of de dienst die ze leveren. En, zoals we inmiddels weten: Hogere prijzen, opgesomd van de gehele economie als ‘consumentenprijsindex’, is waar we eigenlijk over praten als we het over inflatie hebben. Laten we vooral hopen dat de hogere inflatie vooral komt omdat het stiekem bestwel goed gaat met de economie, in plaats de hoge inflatie én hoge werkloosheid van de jaren ’70 door de oliecrisis.

Never bet against America
In de jaarlijkse brief van ’s werelds topbelegger Warren Buffet was hij stellig – het zou ontzettend dom zijn om te wedden tegen de Amerikaanse economie. Namelijk, ondanks ‘severe interruptions’, is de economische vooruitgang van de VS adembenemend. Of je het nou met de baas van Berkshire Hathaway eens bent of niet, het kan allicht geen kwaad om in een rode week als deze eventjes uit te zoomen. Inmiddels weet je na het lezen van De Beleggersgids dat je niet moet beleggen met geld dat je niet kan verliezen, en dat je heldere doelen met een voldoende lange horizon moet hebben. Dus, wat maakt het eigenlijk uit dat je een aantal procenten in het rood staat? Mijn antwoord hierin is in ieder geval dat het geen zak uitmaakt. Sterker nog, in elke andere winkel zouden we blij zijn dat ‘we korting krijgen op de dingen die we toch al wilden kopen’ – je hebt nu een leuke kans om je aandeel of ETF met een beetje korting te kopen. En, omdat je er toch in zit voor de komende decennia, kan het geen kwaad om even uit te zoomen. Onderstaand zie je de tijdlijn van de S&P500 over de afgelopen decennia. Op basis van de geschiedenis mag je er wellicht een beetje op vertrouwen dat het, mits je maar lang genoeg de tijd hebt, waarschijnlijk wel goed komt. En misschien ook niet, investeer daarom ook vooral lekker in jezelf – dan weet je in ieder geval dat je wat aan jezelf hebt.

Tot slot
Mocht je een boekenwurm zijn, neem dan even de tijd om naar mijn book report te kijken over de fantastische Donut Economics van Kate Raworth; in alle aspecten een hoopgevende zaak dat toonaangevende economen kijken naar de wereld van morgen. Verder wil ik nog benoemd hebben dat de stimulus package van Biden door de eerste ronde is, en we wellicht nog aardig wat reacties op de beurs gaan zien. Enerzijds naar de goede kant als dit de productiviteit verbetert en de supplychains snel op gang komen, anderzijds de slechte kant op als de centrale banken tóch – door sneller herstel dan verwacht – de broekriem eerder zullen aantrekken. In ieder geval: Blijf gediversifieerd.
Tot volgende week!
Jan
Comentarios