De Zolderbeleggers - #16 Belangrijke beursweek voor de boeg! (Met Tommy van Slim Leven)
- Jan van Rijnbach
- Apr 25, 2021
- 4 min read
Updated: Apr 26, 2021
Dag luisteraars!
De zestiende aflevering tekende zich door onze gast: Tommy van Slimleven! In deze aflevering hadden we het over de oplopende covidbesmettingen, de kwartaalcijfers van een aantal grote bedrijven, en uiteraard de perspectieven van Tommy op de beleggingswereld.
Ook hadden we een paar persoonlijke hoogtepunten: De week begon met een artikel van Zolderbelegger Jelle in De Trouw, en eindigde met een stukje op radiozender 3FM van mij! Gave ervaringen, en de komende tijd gaan we even samen zitten om te kijken waar we heen willen met de podcast. Bovenal hebben we er heel veel lol mee, maar wellicht zit er ook meer potentie in dan we er nu uit halen.
Deze blogpost wil ik even de aandacht vestigen op de economische kant van de coronacijfers, en naar het fenomeen ‘Buying the dip’.
Roaring Twenties
Pakweg honderd jaar geleden was de wereld ook in de ban van een virus: De Spaanse griep. Overigens zou deze griep helemaal niet uit Spanje komen maar (waarschijnlijk) uit een Amerikaans legerkamp – de naam ‘Spaans’ kwam enkel voort uit het feit dat Spanje neutraal was in de Eerste Wereldoorlog, en daarmee een behoorlijk goede persvrijheid kende. Enfin, niet de kern van dit onderwerp. Na deze pandemie, waarin tientallen miljoenen stierven, was er een decennium aan ongekende euforie: The Roaring Twenties. De oorlog was voorbij, de pandemie verslagen, en betere tijden waren aangebroken. Er werd volop geconsumeerd, geïnvesteerd, geïnnoveerd. Is dat ook het vooruitzicht nu?
Als we weer teruggaan naar april 2021, zijn we helaas nog niet uit de pandemie. In Europa en de VS zijn besmettingsaantallen stabiel en worden vaccinaties op een steeds sneller tempo uitgerold. Helaas zijn in met name India en Brazilië de aantallen minder geruststellend. Verder ben ik geen viroloog en ga ik mij daar ook verre van houden – terug naar de economie. Want een pandemie is logischerwijs beroerd voor werkvloer, en dan met name de contactberoepen en detailhandel. De afgelopen dagen heb ik wat rapporten doorgespit van onderzoeksinstituten van banken, alsook de data achter het debat wat schadelijker is voor de economie: Een lockdown of de angst voor het virus.
Want dit laatste debat was bijna plat te slaan op twee ‘hoofdstandpunten’ – de keuze voor gezondheid, of de keuze voor economie. Mijn inziens is dit een valse tegenstelling. In juni 2020 was er al een dataonderzoek beschikbaar uit de Verenigde Staten, waarin gekeken werd naar consumentenactiviteiten. De voedingsbodem voor dit soort onderzoek is met name interessant omdat niet alleen besmettingsaantallen, maar ook ‘striktheidsregels’ omtrent de pandemie per staat verschillend zijn – waardoor je een soort natuurlijk experiment ontwikkeld hebt voor het duiden van eventuele verbanden. Uiteindelijk zou slechts 7% van de verminderde activiteit (uit 60% verminderde activiteit) te verklaren zijn door wettelijke restricties. Een paar maanden later, in september 2020, kwam onderzoek uit Kings College London met betalingsdata uit Nederland, van ABN AMRO. Uit dat onderzoek bleek een sterk verband te liggen tussen stijgende (/verslechterende) coronacijfers, en de consumentenactiviteiten. Een advies uit dat rapport: “One potential path for long-term economic recovery is to diminish the effect of fear and restore consumer confidence by addressing the spread of the virus itself.” Met andere woorden, kies voor zowel gezondheid als economie, en schop dit virus de grond in.
De UK loopt een stukje op ons voor wat betreft vaccinatiesnelheid. Toen de pubs laatst weer open gingen, zag je dat daar massaal gebruik van werd gemaakt. Wellicht een mooi vooruitzicht voor deze ondernemersgroep die het afgelopen jaar tientallen procenten minder omzet hebben gedraaid. Uit de Financial Times: Onderstaand zie je twee plaatjes – allereerst een gegeven waarin steeds minder ondernemers aangeven dat er ‘minder omzet dan normaal’ is. En ten tweede een grafiekje waarin vooral de sprong op het laatst interessant is – als we weer mogen, dan gáán we ook naar de kroegen en winkels.


Buying the dip
Een bekend fenomeen in de beleggerswereld is ‘het opkopen van de dip’. Met andere woorden, als een aandeel een stukje gedaald is, dan koop je daarvan bij. Dit klinkt natuurlijk helemaal niet gek: Buy low, sell high. Wat alleen wat vervelender is, is dat we geen glazen bol hebben. Wat is de low, en wat is de high? En kunnen we dit consequent goed hebben? Ook ik was wel terughoudend in het enthousiasme op de beurs van afgelopen jaar, waarin de beurs volledig losgezongen leek van de reële economie. Afgelopen week kwam er een leuke paper uit van PWL Capital, waarin ze het ‘Buying the dip’ fenomeen even gingen doorlichten aan de hand van data. Bleek dit een goede strategie? De data wijst uit van niet. Door bijvoorbeeld te wachten op een dip van 20% voordat je het opgespaarde geld van de afgelopen paar maanden te investeren, underperform je (in de casus van de wereldmarkt) een flinke 2.2 procentpunt. In plaats van een rendement van 9.27% bij een lump sum, dus bij gewoon direct kopen, kom je op zo’n 7.08% uit. Bij alltime highs (zoals nu) is het verschil, zoals je onderstaand ziet, iets lager – maar na dit artikel, weet je dat zelfs kleine verschillen op de lange termijn enorm veel uit maken. Door te wachten met investeren totdat de markt naar beneden corrigeert, zorgt er wellicht voor dat iets minder vermogen risico loopt, maar zorgt dus ook voor een lager rendement. Als je horizon lang genoeg is, wil je wellicht dit risico juist wél lopen en dus direct met meer onderdeel van je vermogen 'exposure to the market' houden – maar die keuze is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen situatie. Om nog een extraatje aan voorbeeld te geven voor het ‘Buy the Dip’ voorbeeld: Check deze Redditpost.


Conclusie
Afgelopen week op 3FM dus! Ergens best een beetje spannend, maar vooral ontzettend leuk om ook eens op dit digitale podium te mogen staan. Natuurlijk ‘treed ik al naar buiten’ via deze blogposts en via de podcast. Toch brengt de ‘live’-dimensie wel een nieuw stukje in wat ik tot nu toe gedaan heb. Leuke dingen dus. En er ligt meer in het verschiet!
Tot volgende week,
Jan
Volg ons ook op Spotify 'De Zolderbeleggers' en Instagram op @Beleggenmetomeduo, voor meer content over alles wat te maken heeft met beleggen, investeren, aandelen, en hoe je hiermee moet beginnen!
Comments